Davant de la reforma legislativa anunciada pel Ministre de Justícia, el conservador Alberto Ruíz Gallardón, Dones amb Iniciativa manifestem la nostra rotunda oposició a una reforma que suposa un retrocés en matèria dels drets de les dones i un intrusisme inacceptable de les doctrines ultraconservadores de la jerarquia eclesiàstica impròpies d’un estat laic.
DI demana al PP que no mercantilitzi amb els drets de les dones per a satisfer a un electorat a qui ha traït en l’aplicació de mesures contra el dèficit apujant impostos. Els drets de les dones no són moneda de canvi per calmar els descontentaments entre el seu electorat.
Reclamem al govern que concretin les mesures i canvis legislatius que volen imposar i exigim fer prevaldre el consens social, aconseguit amb la reforma de la Llei al 2010 per damunt de les doctrines ultraconservadores.
L’abast de la reforma anunciada no s’ha concretat més enllà del principi amb que la justifiquen (el dret a la vida “d’un concebut i no nascut”) i dels canvis dels plaços per a supòsits. Tots ells fonamentats en creences morals, obviant la fonamentació científica.
La reforma és una clara involució en drets i un retorn al passat (com la Llei del 1985, cosa que suposaria deixar a milers de ciutadanes i professionals de la sanitat en una situació d’inseguretat jurídica, ja que retornar a una llei de supòsits pot provocar major qüestionament legal i, malgrat aquests estiguin despenalitzats, poden ser objecte de encausament judicial.
DI adverteix els plantejaments d’aquesta reforma són un greu atemptat a la llibertat de les dones i al seu dret a decidir sobre el propi cos. “Nosaltres parim, nosaltres decidim!” “Sobre mi sexualidad decido yo”
Legislar l’avortament sobre supòsits és fomentar la injustícia social, la inequitat i les desigualtats socials. No garantir l’accés a l’avortament lliure i gratuït, situa a moltes dones en una clara vulnerabilitat social.
Tornar a una Llei de supòsit ens col•locaria a la cua d’Europa, al mateix nivell que Polònia, Malta o Irlanda. La majoria de països europeus han regulat l’avortament amb Llei de plaços.
Ampliació segons anunci del Ministre Gallardón del 22 de juliol a El Mundo
La reforma de la Llei d’interrupció voluntària de l’embaràs no s’ha concretat en una proposta de text jurídic. No obstant, el PP a través del seu Ministre de Justícia ultraconservador, fa públiques les modificacions que contemplen introduir, per provocar titulars que 1) desviïn l’atenció mediàtica de les greus mesures que estant adoptant i 2) acontentin al seu electorat decebut per la pujada d’impostos. Casualment, els dos anuncis més greus de la reforma de la Llei de l’avortament s’han produït després d’aprovar l’apujada de l’IRPF i les de l’IVA.
Supòsit de malformació del fetus:
Eliminar el supòsit de malformació del fetus com a causa per interrompre l’embaràs suposa un greu atemptat contra la llibertat i la salut de les dones, a les que s’obligaria, en contra de la seva voluntat, a mantenir un embaràs de forma forçada.
La mesura suposaria haver de sortir a l’estranger per a poder interrompre els embarassos no desitjats. Només les dones amb recursos econòmics podrien fer-ho. Aquesta mesura seria especialment greu per a les dones en situació de pobresa. Ens tornaríem a trobar amb un augment dels avortaments clandestins amb els riscos per la salut que comporten.
Aquesta reforma retornaria els drets de les dones a etapes preconstitucionals i seria un menyspreu inacceptable a les lluites feministes, protagonistes del progrés social i de conquestes que han revertit en bé col•lectiu i la construcció d’una societat més justa. L’atemptat contra la llibertat de les dones és del tot inacceptable.
Recordem al Ministre Gallardón que Espanya va ratificar al 1983 la Convenció de les Nacions Unides sobre L’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones (CEDAW) on proclama en el seu article 16.e) Los mismos derechos a decidir libre y responsablemente el número de sus hijos y el intervalo entre los nacimientos y a tener acceso a la información, la educación y los medios que les permitan ejercer estos derechos.
Per tant, retrocedir a una llei més restrictiva seria abandonar tractats internacionals que daten del 1979 i tenir per a les dones una legislació retrograda al nivell de paísos que no subscriuen els tractats internacionals en matèria de drets humans.
Impedir la decisió lliure de les dones a tirar endavant o no un embaràs en cas de malformacions seria sotmetre a embarassos forçats.
Apel•lem a la responsabilitat del Ministre de Justícia per a legislar a partir del consens social i no obeïnt els dictats dels sectors ultraconservadors i radicals amb ideologies fonamentalistes que estan al marge dels valors democràtics, de la igualtat de gènere i del respecte a les llibertats personals.
Dones amb Iniciativa, demanem que es mantinguin i s’inverteixi en les úniques mesures que s’han demostrat efectives en la disminució d’embarassos no desitjats, com són:
- L’accés universal a la informació en matèria de sexualitat i mètodes anticonceptius
- L’educació sexual
- Accés universal i cobertura legal en les interrupcions voluntàries de l’embaràs
- Informació i recolzament professional a les dones
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada