dijous, 7 de març del 2013

El Dia Internacional de la Dona Treballadora se celebra enguany a Espanya amb 2,3 milions de dones en atur




Dones amb Iniciativa denunciem el retrocès en la igualtat i l'augment de les discriminacions laborals i salarial de les dones.
Un dels indicadors que mesura el grau de desigualtat entre homes i dones en el món laboral, amb tot l'impacte i conseqüències que té en les altres esferes de la vida i la societat, és la bretxa salarial. Aquesta posa de manifest la diferència retributiva existent entre homes i dones que realitzen un mateix treball i ocupen un mateix, o similar, lloc de treball.

Segons les dades de l'última l'Enquesta d'Estructural Salarial (2010) aquest indicador era del 22.55% a Espanya, per sobre de la mitjana de la UE. Segons dades recents de la Secretaría Confederal para la Igualdad de la UGT, les dones han de treballar 82 dies més que els homes per rebre la mateixa retribució anual.

Aquesta diferència salarial té varies causes: les diferents nomenclatures per funcions i tasques iguals o similars i amb retribucions inferiors per a les dones; els complements retributius acostumen a venir donats per qüestions d'antiguitat en el lloc de treball, la disponibilitat... Aspectes on les dones sempre surten pitjor parades, ja que els llocs de treball que ocupen són, generalment, més precaris, és a dir, no només pitjor salaris, sinó més inestabilitat, més jornades parcials..
Segons les dades del 2009 de l'Idescat, el salari mitjà anual femení a Catalunya representa el 76.1 del masculí. Les dades que ofereix l'INE de l'any 20012 a tot l'Estat Espanyol la xifra es siuta en el 77.5% del salari mig masculí.

Dones amb Iniciativa reivindiquem la igualtat retributiva i la millora de les condicions laborals de les dones en el mercat de treball, les oportunitats i condicions d'accés i, també, la posada en valor de tots els treballs que queden fora del mercat laboral i retributiu, que acostumen a assumir majoritariament les dones, uns treballs invisibilitzats i poc valorats socialment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada