dimecres, 27 de febrer del 2013

Per la valorització del patrimoni històric i arquitectònic de Castellar del Vallès


Castellar del Vallès  disposa d’un conjunt d’edificis,  obres d'enginyeria, arquitectura industrial, religiosa, residencial, masies  que presenten una rellevància arquitectònica i històrica de necessària conservació i divulgació. Entre aquests hi trobem més de 40 masies, moltes de les quals encara estan habitades. La més antiga és Mas Canyelles, del segle X. Les masies, han anat adaptant-se a les necessitats dels seus propietaris en cada moment, fet pel qual donen fe dels diversos estils arquitectònics i fan difícil la seva datació. Diverses masies, a més, encara conserven la seva pròpia capella o ermita.

Com exemples més singular tenim, Can Santpere ,  Can Juliana , Can Bogunyà  Can Quer Vell , Can Riera  o Can Torras  entre d’altres,  esdevenint un conjunt històric-arquitectònic que hem de mantenir ,   preservar i recuperar.

A més, a banda de les masies, prova evident del nostre passat agrícola i rural, tenim al nostre poble espais urbans o a l’entorn natural que també els hem de fer partícips i reconeguts pels veïns i veïnes i les noves generacions.

Alguns exemples són l’edifici magnífic que es de  Casa Masaveu, elements com els vitralls de Sant Esteve o; determinats carrers del nostre poble com el Carrer de les Bassetes que té unes antigues basses d'aigua que foren utilitzades com a safareig o el Carrer de Sant Iscle que és un dels carrers més antics i emblemàtics del nucli antic de la vila, per la seva estretor i per la vista de l'església parroquial de Sant Esteve de Castellar, o els Safareigs de Cal Calissó, dits també de la Baixada del Calvari

Igualment determinats edificis de principis del segle XX  i finals del XIX (per exemple El Palau Tolrà o l'edifici de les escoles del Patronat Tolrà) o d’altres menys pretenciosos  com el conjunt de cases de números 110, 112, 114 i 116 del Passeig amb una clara a influència andalusí en l’arquitectura, o la casa número 101 del Passeig (gran casal, de planta baixa i dos pisos que es creu que fou construït cap el 1881) o elements tant singular com la Font  amb el seu fanal de la Plaça Major per posar alguns exemples.

Cal doncs, recuperar i potenciar el coneixement de tot aquest patrimoni, amb la participació i col·laboració dels agents directament implicats: Ajuntament, els propietaris i les entitats culturals i històriques de Castellar del Vallès.

Amb aquest esperit de divulgació i  conservació del nostre patrimoni,  creiem necessari constituir una comissió formada per tècnics municipals, amb representació dels grups municipals i de les principals entitats culturals i històriques, per tal que en el període de tres mesos es valori la viabilitat tècnica i econòmica de col·locar uns panells informatius en les masies, carrers, espais d’interès arqueològic i/o edificis amb un destacat caràcter artístic, històric i arquitectònic per tal de fomentar-ne la divulgació. Amb la finalitat que En el cas que la comissió faci una valoració positiva de la viabilitat tècnica i econòmica de la proposta, que l’Ajuntament emprengui les actuacions necessàries per tal de dur-la a terme.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada