dimarts, 15 d’octubre del 2013

ICV vol lluitar contra l'anomenada "pobresa energètica" a Castellar


En el transcurs de la reunió de la executiva local d’ICV celebrada avui dimarts s’ha acordat instar d’urgència a la Junta de Portaveus a l’Ajuntament  la creació de la “Taula sobre Pobresa Energètica de Castellar”

Mentre hi ha persones que no poden pagar els rebuts de llum o gas, les companyies augmenten beneficis anuals. Apel·lant a la responsabilitat civil d'aquestes empreses, es vol crear una Taula per abordar-ho.

 S'entén que la frontera per estar o no en una situació de pobresa energètica es troba, d'una banda, a estar obligat a destinar més d'un 10% dels ingressos totals per pagar les factures de l’aigua, la llum o el gas anuals de l'habitatge (el doble que la mitjana nacional) i, en paral·lel, a ser incapaç de mantenir la llar a una temperatura adequada sobretot en els mesos freds (almenys entre 18 i 21 graus). Un parany en la qual ha caigut un 15% de la població Castellarenca segons dades dels ecosocialistes.

Mentre el problema creix i es converteix en una emergència social, les grans companyies augmenten els seus beneficis malgrat la crisi. Espanya és el tercer país de la Unió Europea amb les tarifes energètiques més cares i on més han pujat en els darrers 3 anys. Per tots aquests motius, ICV  ha presentat mitjançant registre  una proposta adreçada a la Junta de Portaveus ( PSC, CiU, l’A i PP )  a fi de consensuar una  proposta de resolució per diagnosticar i pal·liar l’anomenada “pobresa energètica” a Castellar.

 Per a Francesc Lorente membre de l’executiva d’ICV  “el primer que plantegem per abordar tota aquesta informació i conèixer del cert, amb dades reals, la situació que hi ha a Castellar  de pobresa energètica és crear una taula, la Taula sobre Pobresa Energètica, seria l’espai on partits, agents econòmics i socials i les pròpies companyies, valorarien la situació i acordarien possibles solucions . Per Lorente  “Remuntar una família és realment difícil. En termes estrictament econòmics, per al municipi és molt més rendible buscar solucions , perquè quan una família cau en la indigència l'esforç necessari per aixecar-la és molt més car i més difícil” ha afegit.

 La proposta  també contempla l’assessorament de les persones i el control sobre les companyies subministradores perquè respectin la normativa vigent. A nivell general des d’ICV , demanen a l’equip de Govern de Castellar  que insti a la Generalitat a que elabori un “Pla de xoc contra la pobresa energètica” així  com que reactivi el programa dedicat a la pobresa energètica del Institut Català de l’Energia ara sense full de ruta.

 D’altra banda instem al PP de Castellar que en la mesura de la seva capacitat d’influència política més enllà de la localitat  faci  arribar la demanda al PPC de que  Govern de l’Estat congeli les tarifes al 2014, estableixi tarifes especials reduïdes de gas i llum per a les persones en risc d’exclusió social i fixi una moratòria en els talls de subministrament durant els mesos d’hivern (com es fa a França per llei). Recontant-los que  les dificultats (o impossibilitat) de pagar la llum i el gas estarien darrere, segons alguns experts, d'entre 2.300 i 9.300 morts prematures a l'any a l’Estat Espanyol.

 

 

ICV Castellar, 15 d’octubre de 2013

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada