dijous, 22 de maig del 2014

ICV insta a PP, PSC i CiU de Castellar a que s’oposin a expropiar terrats i teulades de comunitats de veïns del municipi per instal•lar antenes de telefonia mòbil


El passat 29 d'abril, el Congrés va aprovar, amb els vots de PP, PSOE i CiU, el Projecte de Llei General de Telecomunicacions. Entre altres coses, la nova llei facilita a les operadores l'expropiació forçosa de terrats particulars i altres propietats privades i públiques per a la col·locació d'antenes de telefonia mòbil. Diu el seu text que això es permetrà “quan resulti necessari per a la instal·lació de la xarxa i no existeixi una altra alternativa tècnica o econòmicament viable”. 

 
CV de Castellar insta a que els partits impulsors d’aquesta normativa a nivell local   mostrin obertament  el seu rebuig a la nova llei de Telecomunicacions presentada per PP, PSOE i CiU i demanin als seus grups al Congres  que es modifiqui el seu contingut , ja que amb aquesta norma "ni el consistori ni els veïns es podran oposar al fet que les operadores puguin expropiar els terrats de les comunitats de veïns per instal·lar les seves antenes”.

 
Els ecosocialistes creuen  que aquesta nova llei permet l'expropiació forçosa de teulades i terrats a favor dels operadors que vulguin instal·lar antenes, i prioritza els interessos de les grans corporacions sobre els de la ciutadania. "Aquesta nova reforma imposada pel govern popular, elimina les competències dels ajuntaments i imposa condicionants, controls i tuteles a entitats locals en el que hauria de ser el lliure exercici de la seva autonomia" ha afegit Daniel Martínez responsable local.

 
Des d’ICV de Castellar  critiquem que el Govern "envaeixi i elimini competències municipals en matèries urbanístiques, limitant encara més si cap la capacitat d'actuació dels Ajuntaments".Actualment, els ajuntaments tenen aprovades ordenances municipals per decidir què antenes es poden instal·lar al seu territori, en quins llocs i amb quines condicions. En aquestes ordenances hi ha mesures de protecció de centres sensibles i d'especial risc com a col·legis, centres geriàtrics i hospitals. Amb la implantació de la nova llei, aquestes ordenances hauran de suprimir-se. Creuen que aquesta nova llei generarà conflictes, a causa que les empreses de telecomunicacions poden expropiar a un habitatge o comunitat de propietaris per instal·lar en el seu terrat una o diverses antenes.

 
Per Daniel Martínez responsable dels ecosocialistes a Castellar aquest fet es una mostra més del caire centralitzador de les polítiques del PP que ataca de ple  l'autonomia local,  sens dubte d’usurpació de més competències locals en matèria urbanística com les llicències d'obres d'instal·lació, d'activitat i funcionament, i el consegüent exercici de control de l'activitat i les sancions que procedeixin si escau per d’incompliment de les ordenances municipals. 

ICV Castellar

dijous, 15 de maig del 2014

La meva tasca sindical.....

http://www.eldiario.es/catalunya/eldiarideltreball/Iniciativa-Sant-Quirze-municipales-externalizados_6_260433989.HTML

Iniciativa para que Sant Quirze recupere la gestión de todos los servicios municipales externalizados

Un estudio de CCOO considera que la remunicipalización ahorraría de entrada hasta un 26% de su coste

Para los servicios que no se crea oportuna la gestión directa se apuesta por las cooperativas o entidades no lucrativas
 
Alertan que la renegociación a la baja de muchas concesiones repercute en la pérdida de calidad para la ciudadanía

Durante la década de los años 90 del siglo pasado las corporaciones locales externalizaron servicios con interés acelerado. La crisis económica y la repercusión que tiene en las prestaciones que reciben los ciudadanos pone ahora en cuestión el dogma antes indiscutible.

En toda Cataluña partidos de izquierdas y organizaciones ciudadanas se esfuerzan por volver al dominio de la gestión pública los servicios que se han concedido a empresas privadas. Los sindicatos se unen a esta tendencia. Sant Quirze, un municipio del Vallès Occidental (18.879 habitantes) es una muestra en este sentido.

CCOO ha presentado una moción en el registro municipal que pide que la junta de portavoces de los partidos con presencia en el consistorio debatan la posibilidad de rescatar para la gestión directa todos y cada uno de los servicios municipales que están en manos de empresas concesionarias.

Daniel Martínez, portavoz del sindicato en Sant Quirze tiene claro que en este municipio "se debería recuperar la gestión pública de servicios como el polideportivo, la Escuela de música, la guardería, el alumbrado público, la recogida de la basura, la limpieza viaria y la limpieza de los edificios municipales, todos concedidos actualmente a gestión privada.

 La fórmula que sugiere CCOO es la no ejecución automática de las prórrogas de contratos de concesión de servicios externalizados. "Proponemos que antes se haga un informe municipal que debería valorar la posibilidad de prestar el servicio directamente o bien mediante una empresa pública municipal", afirma Martínez.
 
Ahorro del 26%
 
Conscientes de que en el debate puede tener peso la economía, el sindicato afirma que desde el punto de vista genérico si el ayuntamiento presta directamente un servicio, el ahorro esperado debe ser como mínimo del 26%, equivalente al 21% de Impuesto de Valor Añadido (IVA) y un mínimo de un 5% correspondiente al beneficio empresarial.

 Otro aspecto destacado en la propuesta del sindicato es que con la recuperación del servicio directo se garantizaría una mayor calidad para los ciudadanos. Esto se conseguiría gracias a una coordinación directa con cada consejería y con los técnicos municipales.

 Un tercer punto se refiere a las condiciones laborales, que surgirían de la remunicipalización. En este sentido se entiende que se mantendrían e incluso podrían incrementarse los puestos de trabajo y la calidad de estos.

 Finamente, el sindicato afirma que recuperar la gestión directa favorecería el control democrático de los ciudadanos sobre los trabajos, lo que permitiría enfocar la gestión de los servicios desde el punto de vista del interés colectivo.

 Daniel Martínez cree que si el ayuntamiento no se ve con ánimo de integrar directamente en su estructura los trabajos externalizados, una buena medida intermedia sería que las concesiones se hicieran a cooperativas o entidades locales sin ánimo de lucro. También apuesta para que los contratos incluyan cláusulas sociales y de arraigo de las empresas o cooperativas a las poblaciones . "Esto se podría tener en cuenta en los nuevos pliegos de condiciones", afirma.

 De entrada, en Sant Quirze, se propone que la Junta de Portavoces municipal abra el debate sobre la petición sindical. El equipo de gobierno del consistorio vallesano está formado por CiU, PP y PSC. En la oposición hay Junts per Sant Quirze , lista formada por gente de ERC y la Cup, e ICV-EUA.
 
Cooperativas de servicios

La experiencia vivida en el proceso de privatización de los servicios municipales es negativa , afirma Martínez. " De entrada las concesionarias se quedan los trabajadores municipales, pero cuándo pueden, por jubilaciones o por otros mecanismos más traumáticos, reducen plantilla". Esto lo ejemplifica hablando del servicio de limpieza de los edificios municipales, que cuando dependía del ayuntamiento tenía dos personas trabajando. Tras su privatización las dependencias municipales las limpia una sola persona, indica.

 La crisis no ayuda a que se mantenga la calidad del servicio. En CCOO explican que los boletines oficiales de los municipios o de entidades supramunicipales van llenos de propuestas de renegociaciones a la baja de las concesiones, lo que al final afecta a la calidad de los servicios.
El experimento de Sant Quirze CCOO quisiera exportarlo a la misma comarca y al conjunto del país. Por eso la moción se ha enviado a la Federación de Servicios a la Ciudadanía para que sirva de guía para otras iniciativas similares.

dilluns, 12 de maig del 2014

Demanen als propietaris que mantinguin nets els boscos


ICV demana l’implicació dels privats

El responsable dels ecosocialistes a Castellar Daniel Martínez explica que, en boscos mediterranis com els que poblen el nostre municipi , és inevitable que tard o d'hora hi hagi incendis. Però que, a l'hora de frenar-los, cal que els privats s'hi impliquin més. I per exemplificar-ho, el responsable d’ICV es remet al foc de fa dues setmanes  al Puig de la Creu a la zona de Can Padró.

ICV adverteix que actualment no s’està fent una gestió forestal activa del quasi el 100% de les hectàrees de  bosc continu que es troben en mans de privats, “el gran drama del boscos de Castellar  és aquest", subratlla Martínez. Per això, insta els privats a "preocupar-se mínimament" per les seves parcel·les. "Potser no tenen responsabilitat legal de fer-ho, però sí moral", concreta el responsable ecosocialista. Per ICV  els  focs són una expressió de l'absència de gestió i la falta de conscienciació i d'autoestima davant d'un país, Catalunya, que té un 60% de superfície forestal.

D'entrada, Martínez  explica que amb un pla de gestió damunt la taula, els propietaris podrien optar a subvencions per netejar el bosc,  o utilitzar altres vies per donar sortida a la brutícia vegetal com  les calderes d'estella de biomassa. "Hi ha mecanismes per poder gestionar aquests boscos i treure'n rendiment; és evident que els propietaris no s'hi faran rics, però tampoc aquesta gestió els serà deficitària", ressalta Martínez.

Tenir al dia les franges prioritàries

En paral·lel a la implicació dels propietaris privats, Martínez  també demana a les administracions que es "mantinguin al dia" aquelles zones boscoses  considerades prioritàries a l'hora d'ajudar a frenar incendis. D’altra banda els ecosocialistes castellarencs faran arribar al grup d’ICV a la Diputació de Barcelona  que es demani que l'equip de govern de CiU habiliti plans de neteja dels boscos de la comarca del Vallès Occidental, acudint al romanent de tresoreria que té a disposició, per complir el doble propòsit de crear ocupació i fomentar polítiques de prevenció d'incendis. Martínez creu, en aquest sentit, que la Diputació de Barcelona  ha de jugar un paper clau en l'acompliment d'aquest objectiu.

 

 

dilluns, 5 de maig del 2014

Noves esperances per l’arribada dels FGC a Castellar




La Setmana passada, a la comissió de Territori del Parlament, es va  aprovar resolució a instancies d’ICV sobre la cobertura de les vies de ferrocarrils a Sant Quirze i Sabadell i perllongament cap a Castellar. Cal fer esment que es va aprovar amb l’abstenció de CiU però el suport de tots els altres grups parlamentaris.  

 
Després d’una aturada d’un any i mig per falta de fi­nançament econòmic, les obres de perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, a Saba­dell, van  iniciar una nova etapa el passat mes de juli­ol. Ha començat l’obra civil al barri de Gràcia, a les immediacions de Sabadell-Estació. Paral·lelament als treballs de la tuneladora, que ja han perforat la meitat del túnel bessó i ha arribat a l’estació de la Creu Alta, el passat juliol es van iniciar les actuacions al sud de Sabadell, cosa que encoratja a pensar que l’arribada a Castellar ja no està en via morta.

El responsable dels ecosocialistes a Castellar Daniel Martínez  , ha mostrat la seva satisfacció pel compromís adoptat per la  comissió de Territori del Parlament respecte a estudiar la viabilitat tècnica i econòmica del perllongament del Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) fins a Castellar. Per ICV l’abstenció  de  CiU a l’estudi de viabilitat tècnica i econòmica a l'arribada del tren a Castellar trenca amb el consens assolit en el seu moment  de diversos agents socials, econòmics i polítics de la vila i de la comarca respecte a  l’oportunitat històrica per resoldre els problemes de mobilitat del municipi.

 
Per ICV  la prioritat segueix sent  la ferroviària per resoldre els problemes de mobilitat i accessibilitat al nostre municipi . El tren i la resta de transports públics són els mitjans més democràtics. L’aposta clara ha de ser complir amb el compromís de fer-hi arribar el ferrocarril i a considerar en termes més racionals i assumibles l'arribada a Castellar dels FGC. Cal recordar que des del 2004 el tema està sobre la taula, ara amb calma toca reconsiderar el projecte però en cap cas abandonar-lo.

 

Proposta de resolució sobre les obres de perllongament i soterrament de les vies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya al pas per diverses poblacions del Vallès Oc­cidental

Tram. 250-00694/10

Presentació

Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa

Reg. 30509 / Admissió a tràmit: Mesa del Parlament, 23.07.2013

 

A la Mesa del Parlament

 

Joan Herrera Torres, president, Joan Mena Arca, por­taveu adjunt, Salvador Milà i Solsona, diputat, Marta Ribas Frías, diputada del Grup Parlamentari d’Inicia­tiva per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alterna­tiva, d’acord amb el que estableixen els articles 145 i 146 del Reglament del Parlament, presenten la propos­ta de resolució següent per tal que sigui substanciada davant la Comissió de Territori i Sostenibilitat.

Exposició de motius

Després d’una aturada d’un any i mig per falta de fi­nançament econòmic, les obres de perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, a Saba­dell, han iniciat una nova etapa el passat mes de juli­ol. Ha començat l’obra civil al barri de Gràcies, a les immediacions de Sabadell-Estació. Paral·lelament als treballs de la tuneladora, que ja han perforat la meitat del túnel bessó i ha arribat a l’estació de la Creu Alta, el passat juliol es van iniciar les actuacions al sud de Sabadell.

Segons el director de Territori de la Generalitat, els operaris hauran de desviar el traçat actual dels Fer­rocarrils entre Sabadell-Estació i Sabadell-Rambla per poder treballar a l’àmbit on actualment passen els trens, obligant a una estació en situació de provisio­nalitat.

No obstant això, les dues principals preocupacions dels veïns i les veïnes d’aquesta zona de la ciutat són el calendari d’execució de les obres, per una banda, i si queda garantit o no el soterrament del tram ferro­viari entre Sant Quirze del Vallès i Sabadell-Estació (des del c. de Sobarber fins a Can Feu) que ha dividit històricament aquesta zona urbana de la ciutat, per l’altra.

En quant al soterrament d’aquest tram, la Generalitat de Catalunya encara no ha posat a exposició pública l’estudi informatiu del soterrament redactat el 2011. Amb aquesta falta de voluntat, s’expressa la previsible falta d’intenció del govern de la Generalitat d’avançar en la tramitació de l’obra.

Per aquests motius, el Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa presenta la següent:

Proposta de resolució

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

1) Establir un calendari d’execució de l’obra de per­llongament dels FGC al seu pas per Sabadell, que ex­pliciti detalladament les concrecions de la mateixa.

2) Garantir el soterrament de les vies ferroviàries entre Sant Quirze del Vallès i Sabadell-Estació per evitar la divisió geogràfica d’aquesta zona de la ciutat.

3) Posar en exposició pública l’estudi informatiu del soterrament del tram entre el c. Sobarber i el barri de Can Feu redactat el 2011.

4) Estudiar la viabilitat tècnica i econòmica del per­llongament de la línia fins a Castellar del Vallès.

 

Palau del Parlament, 18 de juliol de 2013Joan Herrera Torres, president; Joan Mena Arca, por­taveu adjunt; Salvador Milà i Solsona, Marta Ribas Frías, diputats, GP ICV-EUiA