dissabte, 9 d’abril del 2011

L’esporga, una activitat mal entesa per l'Ajuntament de Castellar


Des de fa temps la ciutadania veu com any rere any l’ajuntament esporga els arbres de la via pública, la gent ho entent com una necessitat per l’existència del mateix arbre, però el que no sap la ciutadania és que l’esporga és una activitat que genera molta feina, és a dir, hores de treball, ports i tractament de del rebuig, ús de maquinària, etc, i el sobrecost de pagar a una tercera empresa allò que de ben segur podria realitzar la nostra brigada municipal el qual significa una important despesa econòmica per les ja malmetes arques municipals.

A la nostra cultura, des de sempre, que hem vist els arbres esporgats a l’hivern, i no pas ara a l’abril tal com s’està fent, però aquest és un altre tema. Potser pensen el postres tècnics municipals que els arbres no podrien viure sense esporga.

L’Ajuntament acaba de realitzar una esporga agressiva dels plataners del C/ Prat de la Riba puc creure que per reduïr d’alçada de l’arbre. De ben segur l’ajuntament argumentara aquesta esporga tal de que l’arbre sigui més petit de mida, o per motius de seguretat, Això és un greu error, ja que l’esporga, a no ser que debiliti greument l’arbre, acaba generant arbres més grans i amb una capçada basada en rebrots i no en branques veritables, les quals són menys segures.

Els arbres esporgats perden una gran quantitat de reserves, i, a l’any següent hauran de gastar les poques que els hi queden en fer fulles i branques noves. Per tant, l’esporga òbviament els debilita, resultant per això més vulnerables a plagues i malalties.

Sovint als carrers, parcs i places veiem arbres que no són sinó un esperpent de sí mateixos,( un bon exemple és l’esporga de la plaça major de l’any passat), simples pals clavats a la terra que (amb sort) quan arriba el bon temps fan fulles. En definitiva, si no volem arbres als carrers, no seria millor posar-hi ombrel•les i plegar-les quan arribés la tardor?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada