dimecres, 15 de gener del 2014

ICV alerta sobre la possible desaparició del Jutjat de Pau


Els ecosocialistes insten al consell d’alcaldes del Vallès Occidental a fer un front comú contra aquest avantprojecte de llei

Amb la futura aplicació del que avui és el borrador de l’avantprojecte de la llei de reforma integral dels Registres Civils i el de la llei orgànica del Poder Judicial i la llei processal que està duent a terme el Ministeri de Justícia, i que haurà d’entrar en vigor, prèvia aprovació per l’Estat Espanyol, els Jutjats podrien deixar de ser els titulars del Registre Civil i deixar de celebrar noces i inscripcions de defuncions, naixements i matrimonis.

L’entrada en vigor de l’esmentada reforma suposarà que el matrimonis s’hauran de celebrar davant un notari i a les notaries, i les inscripcions, als registres mercantils. Per tot això, els jutjats perdran el contacte directe amb tot el que fa referència amb els Registres Civils, obligant al ciutadà a acudir als registradors dels diferents  partits judicials de la provincia de Barcelona  . Val a dir que aquest canvi afectarà tot l’Estat Espanyol i d’una manera molt directa els ciutadans que fan ús d’aquests serveis molt sovint, ja que per moltes coses, per exemple l’administració, es demana documentació que sols és als Registres Civils un exemple seria l’ ‘expedició certificat literal de naixement per primera inscripción del DNI .
Pel que fa als Jutjats de Pau, no deixa cap dubte que seran suprimits privant així als ciutadans de la proximitat que els ofereix, tant pel que fa al Registre Civil, on cal recordar que hi ha la història de tots els pobles per tot allò que duu implícites persones amb noms i llinatges, com per la proximitat amb la Justícia. En aquest cas, juguen un paper molt important les figures dels Jutges de Pau i el personal que hi treballa. La figura del primer ofereix, davant certes faltes o conflictes, la mediació que molt sovint evita l’excussió de judicis que per qüestions de poca importància eviten enemistats entre els veïns del municipi.
Per aquest fet, Daniel Martínez responsable dels ecosocialistes a Castellar  ha mostrat la seva preocupació , ja que amb l’entrada en vigor d’aquesta llei s’allunyarà massa de la ciudadania  del que anomena “el primer escaló de la piràmide de la Justícia”, que són els Jutjats de Pau.

A tot això, cal afegir que a partir del moment en què el registre passi a mans dels registradors i notaris, el servei que fins ara era gratuït passarà a tenir un cost. Val a dir també que ni els notaris ni els registradors veuen  amb bons ulls aquesta reforma , donat que per ells suposarà un augment de personal i, sobretot, una disponibilitat que ara no tenen.
Per aquest motiu ICV demana al consell d’alcaldes del Vallès Occidental ha fer explicit el seu rebuig i denunciar que les propostes de nova llei Orgànica del Poder Judicial i de nova Llei de demarcació i planta judicial presentades pel Ministeri de Justícia tenen com una de els seves finalitats la recentralització de la justícia, al contrari de la línia de descentralització i proximitat a la ciutadania per la qual treballen des de fa anys tant la Generalitat de Catalunya com els governs locals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada