dissabte, 10 d’octubre del 2009

El PSC acceptava Armada de president després del 23-F


font; e noticies


L'escriptor Javier Cercas afirma en el seu llibre "Anatomía de un instant", sobre l'intent de cop d'Estat del 23-F, que el número tres del PSOE en aquells moments, Enrique Múgica, i el general Armada, implicat en les trames colpistes, "van congeniar" durant la reunió que a l'octubre del 1980 van mantenir a casa de l'alcalde de Lleida, Antoni Siurana, i a la qual també va assistir el dirigent socialista català Joan Reventós. Ni Múgica ni Reventós es van oposar al suggeriment d'un govern presidit pel general Armada.

Cercas explica -a partir de la pàgina 66 del seu llibre -la reunió, que, segons diu, va durar "gairebé quatre hores" al domicili de Siurana: "Múgica i Armada semblen congeniar personalment; políticament també, almenys en el punt decisiu: ambdós convenen que la situació del país és catastròfica, cosa que segons Armada preocupa moltissim el Rei i està posant en perill la Corona".

També assegura que Múgica i el general Armada "convenen que l'únic responsable de la catàstrofe és Suárez, i que la sortida de Suárez del poder és l'única solució possible a l'atzaigada, tot i que segons Armada la solucio no seria completa si a continuació no es formés un govern de concentració o unitat amb participació dels principals partits polítics i presidit per un independent, si és possible un militar".

El fet clau d'aquesta reunió és que ni Múgica ni Reventós es van oposar aquesta alternativa, del que es dedueix que la acceptaven. Cercas relata la situació d'aquesta forma: "Múgica no diu que no a aquest últim suggeriment; aleshores intervé Reventós i pregunta a Armada si ell estaria disposat a ser el militar que encapçalés el govern; a aquest suggeriment Armada tampoc diu que no".

"L'esmorzar -prossegueix Cercas- conclou sense promeses ni compromisos, però Múgica redacta un informe sobre l'entrevista per al comité executiu del partit, [i] les setmanes que segueixen diversos membres d'aquest organisme temptegen dirigents de partits minoritaris sobre la possibilitat de formar un govern de coalició presidit per un militar".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada