diumenge, 21 de novembre del 2010

Per la creació d’ocupació de qualitat. Per una sortida de la crisi socialment justa i ecològicament sostenible



Ara fa quatre anys (segon trimestre de 2006), la taxa d’atur a Catalunya era del 6,47%. Avui (segon trimestre de 2010), aquesta és del 17,71%. Actualment, a Catalunya hi ha 676.000 persones a l’atur. A l’any 2006, el creixement del PIB va ser del 4%. A l’any 2009, el PIB va caure un 4%. Al segon trimestre de 2010, la variació interanual del PIB és de -0,4%. Com a resultat de la crisi financera internacional i la feblesa del model productiu, en només un any i mig, entre el segon trimestre de 2008 i el quart de 2009, a Catalunya es van destruir més de 400.000 llocs de feina.

Aquestes dades expressen el fort impacte que la crisi està tenint en l’ocupació. En definitiva, es posa de manifest que les pitjors conseqüències d’aquesta crisi les estan patint els treballadors i les treballadores. Justament, aquells i aquelles que no han tingut res a veure amb el desencadenant de la crisi. Per més que alguns s’entestin en les reformes per desregular el mercat de treball com a fórmula única per a la sortida de la crisi, tothom sap que aquesta crisi no l’ha causat el mercat de treball, sinó els mercats financers, les desregulacions i la privatització de sectors estratègics de l’economia.

Per a ICV-EUiA, no es pot abordar la sortida de la crisi amb les mateixes receptes que l’han provocada. Aquesta no és la solució. Sí que són solucions, en canvi, les propostes d’esquerres com la redistribució de la riquesa, l’avenç en polítiques d’igualtat i la recuperació dels valors del treball i la solidaritat i el desenvolupament sostenible. És necessari convertir la crisi en una oportunitat per a la transformació del model productiu i cal reforçar la cohesió social, tant per raons d’equitat social i de gènere com d’eficiència econòmica.

ICV-EUiA planteja com a proposta per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya l’Estratègia per a la creació d’ocupació i el canvi de model productiu. Aquesta estratègia es basa en la creació d’ocupació a partir de la convergència social amb Europa, en un nou model productiu basat en la sostenibilitat i la convergència amb la zona euro en termes d’activitat, ocupació femenina i una millor distribució del treball

Catalunya ha de preservar els seus avantatges estratègics, com el lideratge internacional turístic com a plataforma logística i comercial pont entre Europa, la Mediterrània, l’Àsia i Llatinoamèrica, i reforçant el teixit industrial tradicional, punt fort de la nostra economia, tot transformant-lo cap als nous sectors tecnològics, més intensius en coneixement, i promovent el canvi ecològic.

Per a ICV-EUiA, la creació d’ocupació de qualitat i amb drets i la modernització ecològica de Catalunya són les dues idees força per sortir de la crisi amb el canvi necessari del model productiu i social. Aquests eixos es concreten en vuit objectius:

• Impulsar una política industrial activa i de canvi cap a nous sectors productius vinculats als requeriments de la sostenibilitat, com un dels motors del futur econòmic de Catalunya; orientada cap a la producció de béns i serveis de més valor afegit, competitiva per qualitat i innovació i no pas per baixos costos laborals. Una producció més ajustada als requeriments ecològics i la innovació tecnològica. Una producció orientada a reduir la petjada de carboni i la petjada ambiental.

• Reequilibrar territorialment el país amb plans d’industrialització i nous serveis de valor afegit, tant a les comarques amb índexs elevats d’atur com a la Catalunya central. Revaloritzar el sector primari.

• Model turístic sostenible que potenciï també els valors culturals, la descentralització territorial i la diversificació estacional.

• Apostar decididament per la reconversió de la política energètica en base a les energies renovables i la producció distribuïda, la innovació, l’estalvi, l’eficiència i desenvolupant a Catalunya el model de “xarxes intel•ligents”, un sector amb una gran potencialitat tant ocupacionalment com ambientalment.

• Ampliar les polítiques socials i de l’Estat del benestar com a factor de desenvolupament econòmic sostenible i de cohesió social. Apostem per ampliar i millorar qualitativament el sector de serveis, tant els educatius, formatius i de salut pública com els d’atenció a les persones i l’aplicació de la Llei de dependència.

• Impulsar el canvi progressiu en els hàbits de consum i mobilitat. És necessari produir i consumir de manera diferent i sostenible, fent un ús eficient dels recursos i apostant per una mobilitat sostenible de les persones i mercaderies, per la qual cosa s’ha de prioritzar el transport públic, i molt especialment el ferrocarril.

• Nova política fiscal més justa socialment, més distributiva i basada en la fiscalitat verda: reorientar la política fiscal a Catalunya i aprofitar la capacitat normativa que ofereix l’Estatut per augmentar els recursos públics i guanyar en progressivitat, fent que la política fiscal ajudi al canvi de model productiu i de modernització ecològica. Proposem desenvolupar la fiscalitat ambiental amb l’objectiu d’afavorir formes de produir i consumir més netes i eficients i amb menys impacte ambiental, i per tal d’evitar l’externalització a l’àmbit públic de costos socioambientals derivats d’actuacions d’empreses i particulars; per exemple, gravant les emissions de CO2, com ja fan d’altres comunitats autònomes, i desgravant activitats d’eficiència, estalvi energètic i consums materials, la reducció d’emissions contaminants a l’aire i l’atmosfera, etc.

• Un canvi en les polítiques fiscals on pagui més qui més té amb l’objectiu d’aconseguir una fiscalitat més justa, una millor redistribució de la riquesa i ajudar els sectors productius i de serveis més innovadors i sostenibles. És per això que proposem una política fiscal progressiva que gravi l’especulació i els patrimonis i les rendes altes i que doni prioritat a la lluita contra el frau fiscal i l’economia submergida.

• Canviar profundament l’orientació de l’agricultura, la silvicultura i la indústria agroalimentària catalanes, basada en productes de qualitat, ecològics, de proximitat, amb una millor integració entre la producció i la comercialització “verda”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada