divendres, 5 de febrer del 2010

Manifest: Millorem els Mitjans de Comunicació


Iniciativa per Catalunya Verds a Castellar del Vallès, proposa el següent manifest:

Des de la nostra formació política volem expressar la nostra preocupació per un munt de símptomes inquietants que afecten els drets de la ciutadania a la informació a Castellar del Vallès.

Sovint, els mitjans de comunicació configuren una realitat a la mida de les seves necessitats i no compleixen els seus deures de servei públic. L'ocultisme, la desinformació intencionada, la manipulació, són mecanismes dominants en els mitjans públics a Castellar del Vallès ( Radio Municipal i Butlletí d'informació municipal l'Actual).

Tampoc es pot parlar d'una autèntica pluralitat informativa, d'ença de la arribada del nou equip de govern , per aquest motiu no és acceptable que, des de l'àmbit de la política municipal es fomenti la bel.ligerància entre els mitjans, cosa que altualment passa entre els mitjans públics i els actuals mitjans independents al nostre municipi ( La Forja, 7 Dies Vallès i l'Esportiu) i que s'utilitzin sistematicament discursos per titllar aquests mitjans per part del regidor de l'àrea de comunicació de " que els privats no s'ajunten a un estàndard mínim per a ser considerats mitjà de comuniciació".

Qualsevol intent de crear monopolis informatius a través d'instruments que per competències locals gaudeixen els municipis , així com la concentració monopolística de mitjans en mans d'una corporació municipal , atemptaria contra la llibertat i el pluralisme social.Els mitjans públics de comunicació han d'ésser una garantia de servei a la ciutadania, però és precís aconseguir la seva autonomia i professionalitat amb independència dels governs de torn, cosa que ara per ara, a Castellar no succeix.

Davant d'aquestes lluites mediàtiques, professionals i consumidors de la informació ens trobem amb una escassa capacitat de resposta.

La precarietat laboral d'una part dels periodistes i la manca d'instruments de diàleg professional sense imposicions (estatuts de redacció i consells de redacció) de la majoria, dificulten la lluita en en detriment de l'ètica professional, la independència, el rigor i la propietat intel.lectual dels informadors, valors sovint també menyspreats pels polítics de torn.

Els consumidors es troben normalment sense capacitat de descodificar les intencions reals dels missatges que reben i desorganitzats per exigir una informació que doni resposta a les seves autèntiques necessitats de saber. Professionals i consumidors, a la fi, pateixen les conseqüències d'una progressiva presència institucional que lluiten per guanyar I'hegemonia dins d'un procés de concentració monopolista amb capital públic, però no per assegurar el dret del ciutadà a ser informat.

Des de la nostra formació creiem que "parlar de la informació és parlar de qualitat democràtica, és parlar dels drets i dels deures dels professionals. I això avui no està garantit ni de bon tros al nostre municipi". Cal crear de regles que faci més lliures als professionals, i igual que el dret laboral és més favorable al treballador per la seva situació d'inferioritat davant el polític de torn o equip de govern, i els periodistes han de tenir garanties contra les pressions politiques, que sovint condicionen les informacions.

Per tot això demanem que us adheriu a aquest manifest enviant un correo a castellarvalles@iniciativa.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada